Superioritatea laserului Er,Cr:YSGG vs Er:YAG în stomatologie

Atunci când vine vorba despre alegerea laserului ideal pentru stomatologie, există numeroase modele de lasere disponibile pe piață.

Când vorbim despre un laser all-tissue, trebuie să ne asigurăm că acesta este potrivit atât pentru ablația țesutului dur, cât și pentru ablația țesutului moale.

Er,Cr:YSGG și Er:YAG sunt 2 dintre cele mai cunoscute tipuri de lasere all-tissue disponibile în acest moment datorită aplicațiilor pe care le au în stomatologie. Chiar dacă cele 2 lasere ar putea să pară asemănătoare la prima vedere, diferențele principale dintre ele sunt atât lungimea de undă, cât și mecanismul de funcționare.

Er,Cr:YSGG are lungime de undă de 2780nm. Această lungime de undă este disponibilă pe un singur tip de laser stomatologic și face posibilă o ablație selectivă a țesutului.  Un diferențiator major al acestei lungimi de undă este felul în care gestionează țesutul moale. Acest laser este cu adevărat unul all-tissue și elimină necesitatea utilizării unui laser diodă atunci când se efectuează ablația țesutului moale. Față de celelalte lungimi de undă, aceasta este unica ce reușește să gestioneze cu succes țesutul moale fără sângerare și cu precizie. O procedură fără sângerare înseamnă un câmp operator cu o vizibilitate ridicată.

În ceea ce privește mecanismul de funcționare, chiar dacă cele 2 lasere pot părea asemnătoare, există o altă diferență majoră între ele.

Er:YAG are lungimea de undă de 2940nm și este disponibil pe mai multe lasere stomatologice disponibile pe piață. Acesta poate avea întregul sistem laser de livrare a energiei situat chiar în piesa de mână. Asta înseamnă că este nevoie de o atenție extrem de sporită din partea medicului utilizator, iar orice lovire sau scăpare a acestei piese se traduce automat cu afectarea întregului laser. În plus, fiind creată și concetrată întreaga energie exact în piesă, aceasta se va încălzi în majoritatea situațiilor. Printre dezavantajele unui sistem atât de compact, trebuie să luăm în calcul ce greutate va avea și cât de greu va fi de manvrat din cauza aceasta.

Acest tip de laser Er:YAG (2940nm) necesită și utilizarea unei diode pentru gestionarea țesutului moale din cauza faptului că incizia se va face cu sângerare.

Er,Cr:YSGG (2780nm), în schimb, are întreg sistemul în interiorul unității principale, iar piesa de mână doar transmite energia laser pentru efectuarea tratamentului. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor oglinzi și a unei fibre optice. Astfel, piesa de mână este ușoară, ergnomică, ușor de manevrat.

Acest tip de laser permite gestionarea țesutului moale fără sângerare, iar atunci când se dorește obținerea sângerării este nevoie doar de modificarea unor setări. Necesitatea utilizării unei diode nu mai există în această situație – putem obține hemostază cu Er,Cr:YSGG (2780nm). În plus, cu acest laser puteți efectua 56 de proceduri.

Și, revenind la ideea de all-tissue laser, este important să puteți gestiona ambele tipuri de țesut (moale și dur), însă principalul motiv de achiziție al unui laser nu ar trebui să fie niciodată preparea de cavități. Sigur, acest lucru este posibil fără niciun fel de problemă, însă laserul Er,Cr:YSGG (2780nm) este singurul care și-a dovedit științific eficiența în tratatea unor afecțiuni mult mai importante (în gestinarea bolii parodontale & a periimplantitei). De fapt, cea mai importantă aplicație a laserului este în gestionarea parodontopatiilor. În acest gen de tratamente Er,Cr:YSGG (2780nm) excelează și reprezintă standardul de aur.

Dacă veți alege un laser Er,Cr:YSGG(2780nm) nu veți avea nevoie de o diodă pentru hemostază – acest lucru poate fi realizat cu un singur laser. Toate aceste lucruri sunt susținute de dovezi clinice & studii realizate de The McGuire Institute – puteți citi studiul chiar AICI.

În plus, există centre de learning dedicate utilizării laserelor Er,Cr:YSGG (2780nm) în întreaga lume. Universitățile și centrele de învățare aleg să adopte acest tip de laser datorită multitudinii de aplicații pe care le are. Și da, nu este nevoie să vă cumpărați 2 lasere pentru a acoperi întreaga gamă de proceduri ce pot fi efectuate. Laserele diodă știm că se adresează strict țesutului moale și pot face ablația acestuia fără sângerare. Acestea sunt din ce în ce mai răspândite în rândul medicilor stomatologi.

Când vine vorba despre învățare pentru utilizarea laserului Er,Cr:YSGG (2780nm), veți găsi mereu cu ușurință orice aveți nevoie la un simplu search pe Google. Dacă veți căuta o frenectomie, de exemplu, realizată cu cele 2 tipuri de lasere, veți observa cu ușurință diferența.

Er,Cr:YSGG (2780nm) este cel mai versatil (cu 56 de aplicații), îndrăgit și răspândit tip de laser. Există suport de învățare (atât scris, cât și video), cursuri & programe de aprofundare: Mastershipul organizat cu Aachen University Germania, World Clinical Institute USA, International Instite of Laser Implantology France, dar și alte centre în Anglia și Israel.

În plus, avem un training center chiar în București, în parteneriat cu Expert Laser Center. Acesta este complet utilat, beneficiază de cele mai avansate echipamente disponibile pe piață și se poate lucra direct pe pacienți cu ajutorul laserelor. Vă așteptăm să ne vizitați!